суботу, 8 листопада 2014 р.

Корифей української культури

 
  В історії України є знакові постаті, чия спадщина відігравала визначну роль у долі нації, розвитку держави. Серед них –Василь Григорович Кричевський засновник українського стилю в архітектурі та перший художник вітчизняного кіно, самобутній живописець і графік новатор, сценограф і майстер декоративно прикладного мистецтва, автор дизайну національного гербу України «Тризуб», мистецтвознавець і педагог, старійшина могутнього сімейного клану художників Кричевських – вельми харизматична фігура всього національного мистецтва ХХ століття.

  Кричевський прославився як засновник українського модерну. Його будівля Земської управи у Полтаві принесла йому світову славу. Працював на кіностудії  імені Довженка як художник-декоратор. Малював для кафедральної плитки яка ще збереглася в деякий старих будинках до цього часу. Під час ІІ Світової війни Василя Кричевському прийшлося виїхати з України у Венесуелу, в Каракас. Там він прожив залишок свого життя. Але твін малював по пам’яті Українські пейзажі і мріяв повернутися на Батьківщину. А в Радянському Союзі його ім’я старанно викреслювали з всіх енциклопедій і з пам’яті. Навіть його  учні не сміли згадувати його.

 І наостанок про В. Г. Кричевського. Хочу навести слова мистецтвознавця з Канади Мілде Міхленбахс з каталогу виставки В. Г. Кричевського 1991 р.: "Василь Кричевський брав участь у культурному житті свого часу як інтелектуал і винахідник. Увібравши в себе і переробивши нові мистецькі течії, він залишив нам свою свіжу своєрідну спадщину. Він був чесним перед собою, уважним до історії і завжди вірив у владність мистецтва як культурної сили". Дякувати долі, українці можуть назвати його своїм митцем.

Докладніше про життєвий і творчий шлях видатного українця можна прочитати у брошурі
"Корифей української культури"

У цій брошурі зібрано матеріали про життєвий і творчий шлях  видатного українського архітектура, графіка, само-бутнього живописця, сценографа, майстра декоративно-прикладного мистецтва, художника вітчизняного кіно, мис-тецтвознавця і педагога Василя Григоровича Кричевського.

Немає коментарів:

Дописати коментар